AKTUELNO

Dr Vuletić prelistavao je za "Novo jutro" naslovne strane dnevne štampe, posebno se osvrćući na posetu predsednika Srbije Hrvatskoj.

Sociolog prof. dr Vladimir Vuletić izjavio je, komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, da je ovo nesumnjivo najznačajniji spoljnopolitički događaj ove godine.

- Odnosi između Srbije i Hrvatske ključni su za stabilnost u regionu, a ovaj događaj bio bi veliki čak i da je samo došlo do susreta dvoje predsednika, s obzirom na činjenicu koliko je bilo otpora i pritisaka da do posete Vučića ne dođe - kaže Vuletić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

On je podsetio da se i u Srbiji postavljalo pitanje da li će Vučić uopšte otići u Hrvatsku, imajući u vidu atmosferu koja se stvorila.

- Prevaziđena je takva atmosfera i to na vrlo dostojanstven način. Sem incidenta na Markovom trgu nije bilo većih problema i sve je to bilo na izvestan način očekivano. Ono što je najvažnije jeste da provokacije nisu urodile plodom i da je sastanak održan - kaže sociolog.

On ističe da je susret imao nekoliko dimenzija.

- Sastanak je važan za Srbe koji žive u Hrvatskoj koji jesu poraženi, budući da su svedeni na nacionalnu manjinu, ali ne i poniženi - kaže Vuletić, podsećajući na akcenat posete - da se ne gleda u prošlost, već u budućnost.

Foto: TV Pink

Strah Srba u Hrvatskoj se može prevazići samo očuvanjem kulturnog identiteta, što je i ključ za budućnost.

- Ako postoji pritisak na Srbe, oni se trude da se prikriju, da sakriju svoje ime, ali Srbija mora da pomogne u ovome - kaže dr Vuletić.

Kako dodaje, iz iskustva očekuje da nakon posete, koja je protekla dobro, dođe do izjava koje će urušiti sav napravljeni napredak.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Poseta

#Vladimir Vuletić

#Zagreb

'